Om

Om migMitt hundintresse vaknade i unga år. När jag var ungdom, var det inte aktuellt att skaffa hund så länge mina föräldrar hade med saken att göra. Så när jag som 18 åring flyttade hemmifrån bestämde jag mig att skaffa en hund, en Schäfer förstås som jag alltid önskat mig.


Min första hund var schäferhanen Daushaufen Dusty som föddes 1989. Han kom från utställningslinjer. På den tiden visste jag inget om dressyr, eller bruks över huvudtaget... Man lekte spår och var "lyckligt" ovetande om det arbete man behöver lägga ner på hunden om man ska komma någon vart. Dusty blev bara tre år gammal. Efter Dusty tog jag tiken Heidelhof's Astra. Astra var också från utställningslinjer. Med henne blev jag aktiv "hundmänniska", gick med i brukshundklubbarna Schäferns Vänner, Åland och Ålands Bruks- och Sällskapshundklubb. Med henne gick jag mitt första bruksprov, i spår. Astra var väldigt vek och passade mig inte riktigt eftersom jag är som jag är... Jag beslutade mig för att skaffa en lite tuffare kille, det blev Kurants Copiad "Zack". Kommer fortfarande ihåg när jag var och hämtande honom från Lena Söderlund, Kennel Kurants i Spånga. Svansen högt hela tiden och apporterade tomma ölburkar i hamnen när vi väntade på båten hem. Zack var en hund med MYCKET egen vilja, så mycket egen vilja att det inte ens var kul i längden att träna honom... varje lydnadspass började med att man fick berätta för honom vem som bestämmer....

Fast Zack var en "sur gubbe" meriterade jag honom i spår och sök. Vid 9-10 års ålder fick han en ny förare, min son Johan. Han fick hunden att göra grejer utan att sätta emot eller morra som jag bara kunde drömma om....


Från vår a-kull sålde vi Raciel's Ares "King" till polishundsinrättningen för att bli polishund på Åland, tre år senare köpte jag honom tillbaka på grund av olika omständigheter. Jag beslutade mig för att tävla i skydds (IPO / VPG) med honom. Trots problemen som alla de som bor på små orter känner igen, nämligen att det inte finns figuranter, meriterades King till IPO 3. Han blev "Årets Brukshund" i ÅBSK 2004, 2005, 2006 och 2007. Som nästan 9 år gammal och full av liv såldes han till ny förare för den otroliga summan om 2,00 euro.... till min son Johan.


2006 när jag beslutade mig för att skaffa mig en ny hund, var valet lätt.... Tack vare internet kunde man leta efter valp världen runt, men till slut fastnade jag på Kennel Jurassics hemsida. De hade parat sin Zoffie vom Loyola med Asko vd Lutter... jag var fast, legenden i mina ögon... som jag inte ens visste att levde fortfarande... 13 år gammal betäckte han Zoffie och gav Jurassics K-kull. Från den kullen fick jag köpa Kasko "Asko". En härlig valp, tuff, framåt, öppen och trygg. Men redan vid 6 mån ålder började problemen med hans kissande, till resultat av detta hamnade jag att kastrera honom. Med kastrering försvinner ju så mycket annat också när man kastrerar en ung hane. Jag tog beslutet att han får bli "hemmahund". I kullen fanns även en tik, Koffie som uppfödarna Calle och Helen behöll själv. Jag fick ett otroligt fint erbjudande från Calle och Helen som gjorde det möjligt för mig att få ta Koffie och träna/tävla och ev. avla på henne. Tack, Calle & Helen!! 

Koffie var min ögonsten, full fart, go mot mig och familjen, ville jobba och skarp till tusen. Hon hade många järn i elden samtidigt.... hon var en utmaning att träna. Henne tävlade jag i IPO. Koffie gav min kennel E och F kullen.


2008 blev jag utnämd till hundförare vid Ålands polismyndighet. Jag fick en valp som jag skulle uppfostra och träna till polishund, Ratsumestarin Lex. En mycket lovande valp, modig, social och väldigt arbetsvillig. Lex konstaterades ha D höfter och gick i byte..... I den vevan tipsade Calle mig om Fighter, Jurassic Jarox som sökte nytt hem. Efter en kort prövotid kunde jag bara konstatera att honom vill jag ha..... Fighter är väldigt stabil i psyket, modig till tusen och väldigt arbetsvillig.


I oktober 2012 gick Fighter till hundhimlen på grund av sjukdom. Han var den tuffaste hunden jag haft, även fast han opererades för tumörer i juli och inte alls var i skick att hårdtränas, presterade han otroligt bra på finska mästerskapen i narkotikasök för tjänstehundar i september, vi fick silver. Det är svårt att hitta en hund som honom.


I december 2012 hämtade jag belgiska vallhunden (malinois) Mordidos Arrak på prov från uppfödarna Manuela och Daniel. Arrak är en tuff liten kille, en riktig slyngel egentligen, mycket fart men ändå förbar. Brister i hunden gjorde att han byttes ut.


Sedan hösten 2014 har jag i min hand malinois hanen Harmaahurstin JariMatti "Kosto". Kosto är en härlig och arbetsvillig hund. Mer om honom kan ni läsa under rubriken "Kosto".


Förutom polishundförare är jag sedan 2011 utbildad skyddsfigurant och träningshandledare i maktmedel (skydd), spår, sök, sakletning och lydnad vid Polishundsinrättningen i Finland. Jag har även fungerat som instruktör på deltid vid polishundsinrättningen i Finland, där mitt ansvarsområde varit skydds/maktmedels- och lydnadsträning. Sedan hösten 2017 har jag jobbat heltid som lärare vid polishundsinrättningen i Finland med ansvarsområden inom skydd/maktmedel, narkotikasök och lydnad.

Jag har haft "projekthundar" som jag tränat för finska polisens räkning, information om dem hittar du under rubriken "Hundar/Kennel".Kontakt  Yhteystiedot  Contact
Fma Timo Nikkinen, Sundardan 3, FI22120 MARIEHAMN, E-mail: timo(a)nikkinen.eu, Tel. +358 40 4133007